SINGA sluit Varsseveld aan op het LoRa netwerk

26-07-2016 - Varsseveld

Afgelopen week heeft SINGA ‘Industrial Game Changers’ een dekkend LoRa netwerk in Varsseveld aangelegd. Het netwerk biedt de mogelijkheid om binnen een straal van 10 kilometer rondom het LoRa-toegangspunt tienduizenden apparaten via het LoRa protocol op het internet aan te sluiten. Daarmee is SINGA en Varsseveld klaar voor het ‘Internet of Things’!

 

Het Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is het tijdperk waarin ieder apparaat – van kleine sensor op je voordeur tot aan slimme lantaarnpaal in een stad verbonden is met het internet. Alles en iedereen kan tegenwoordig met elkaar in verbinding zijn. Gartner – werelds bekendste onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van IT – geeft aan dat in 2016 per dag gemiddelde 5,5 miljoen nieuwe apparaten verbonden worden met het internet. De voorspelling is dat in er in 2020 20,8 miljard apparaten verbonden zijn. Door al deze bronnen hebben we meer informatie dan ooit (Big Data). Dit verandert de manier waarop we leven en werken. De nieuwe LoRa techniek zal hierin een belangrijk communicatiemiddel zijn.

De antenne van het LoRa toegangspunt op het dak van SINGA te Varsseveld (Guldenweg 11)De antenne van het LoRa toegangspunt op het dak van SINGA te Varsseveld (Guldenweg 11)

 

Wat is LoRa?

LoRaWAN of kortweg LoRa staat voor (Low Power) Long Range Wide Area Network. Met deze nieuwe energiezuinige draadloze netwerktechnologie kunnen miljoenen apparaten en sensoren (kortweg: nodes) met weinig energie over een grote afstand kleine berichtjes versturen naar of ontvangen van het internet. Door deze kostenefficiënte techniek ontstaan talloze interessante toepassingsmogelijkheden en kan Internet of Things (IoT) een enorme vlucht nemen. Denk bijvoorbeeld aan een waterniveau sensor die een alarm moet geven bij een bepaald niveau, of een lamp die op afstand geschakeld moet worden.

Dekking van het LoRa netwerk in VarsseveldDekking van het LoRa netwerk in Varsseveld

 

LoRa is ontstaan uit de behoefte van een simpel datanetwerk waarvoor geen telecomprovider vereist is. De techniek die nodig is voor een sensor of een gateway is goedkoop en een sensor kan tot wel 10 jaar op batterijen werken. Deze eigenschappen maken dit netwerk uitermate geschikt voor het Internet of Things tijdperk. Men kan zelf een gateway (of meerdere) aanschaffen en daarmee een privé LoRa-netwerk opzetten of de gateway aanmelden bij een open initiatief zoals ‘The Things Network’ (zie verderop in dit artikel). Wanneer voor het laatste gekozen wordt, werkt een node ook op andere toegangspunten van het aangesloten netwerk. Er is op diverse plaatsen in Nederland al een dekkend LoRa netwerk van ‘The Things Network’. Telecomprovider KPN heeft op dit moment eigen LoRa netwerk waarmee heel Nederland gedekt is. Het KPN LoRa netwerk is echter niet gratis te gebruiken, het ‘The Things Network’ daarentegen wel. Er is ook de mogelijkheid een eigen privé LoRa-netwerk op te zetten met één of meerdere gateways. Zo kan een eigen LoRa netwerk gecreëerd worden op bijvoorbeeld verschillende vestigingen van een bedrijf. Zie hieronder een netwerkvoorbeeld van zowel een open netwerk (The Things Network), als een privé LoRaWAN netwerk (onderste deel):

LoRa netwerk topology

LoRa netwerk topology

 

The Things Network

The Things Network (afgekort TTN) is een community om via het LoRa netwerk een IoT (Internet of Things) datanetwerk op te zetten. Deze startup heeft op 21 augustus 2015 in samenwerking met tien andere partijen een dekkend LoRa netwerk in Amsterdam opgezet. Door het aanschaffen van een LoRa-gateway kan iedereen een nieuw gebied aansluiten op het TTN LoRa netwerk. De gateway van SINGA is ook aangesloten op het TTN-netwerk, wat onder andere inhoudt dat iedereen hier gratis gebruik van kan maken. Inmiddels zijn er over de hele wereld al meer dan honderd gateways aangemeld op het TTN-netwerk.

LoRa Gateway van SINGA te VarsseveldLoRa Gateway van SINGA te Varsseveld

 

Veiligheid van het LoRa netwerk

Het LoRa-protocol is speciaal ontwikkeld om aan de hoge veiligheidseisen van het Internet of Things te voldoen. De LoRa communicatie wordt versleuteld met een 128 bit EAS-standaardencryptie. Hiermee voldoet het aan de tegenwoordige verwachte veiligheid van draadloze netwerken en sensor communicatie.

 

LoRa en Smart Industry (Industry 4.0)

De ontwikkeling van ‘Things’ neemt in de consumentenmarkt een razende vlucht. Denk hierbij aan een slimme thermostaat of koelkast. Maar ook in de industrie liggen veel kansen en mogelijkheden voor het toepassen van LoRa. Denk aan bijvoorbeeld breder inzicht in de keten. De conditie en/of locatie van een specifiek product dat zich in de keten verplaatst kan eenvoudig met behulp van LoRa gemonitord worden. Deze data levert waardevolle informatie op waardoor processen in de keten geoptimaliseerd of geautomatiseerd kunnen worden. Dit kan zowel binnen uw eigen proces plaatsvinden, als in de hele waardeketen.

SINGA is de expert op het gebied van Smart Industry. We zijn koploper op het gebied van Internet of Things en houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. We helpen u graag de transitie te maken naar het Internet of Things tijdperk, een tijdperk waarbij bijvoorbeeld de LoRa technologie niet weg te denken is.

Internet of Things of LoRa interessant voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op: info@singa-bv.nl of 0315-651 515

 

Terug