SINGA Hackathon

31-05-2016 - SINGA pand te Varsseveld

SINGA Hackathon

 

Op woensdag 25 mei om 15:00 uur was het startschot van de eerste Singa Hackathon. Drie teams van drie man hadden zich genesteld in het 'Hackathon hol': de vergaderruimte was omgetoverd tot een duistere programeerruimte waar de hackers zich twee en een halve dag konden verstoppen om dat te doen wat ze het liefste doen: programmeren, uitvinden, ongezond leven…

 

 

De drie teams hadden elk een idee gepitcht wat ze gedurende de hackathon wilden realiseren. Als randvoorwaarde van de hackathon was meegegeven dat er nieuwe technieken verkend moesten worden die op een of andere manier met cloud en mobile te maken hadden. Dat is best breed, dus de teams gingen helemaal los. Al weken van tevoren verdwenen teams in afgesloten ruimtes om te brainstormen en voor te bereiden op de hackathon. Dagelijks kwam de pakketdienst met 'geheime' pakketjes die snel verstopt werden, want de teams wisten niet van elkaar wat ze gingen maken, om de spanning er in te houden. En dat is gelukt!

Woensdag 15:00 uur. Het startschot gevallen, met sekt getoast en iedereen zat achter zijn computer, waar men bijna niet meer achter vandaan is gekomen. Dag en nacht werd er gezwoegd om het gepitchte idee te realiseren. 

 

 

Team JaPan was bezig een intelligente panonderzetter te maken om daarmee de thuiskok het makkelijker te maken een recept te volgen. Een recepten app, verbonden met de panonderzetter, helpt de thuiskok om op tijd de juiste hoeveelheid ingrediënten aan de pan toe te voegen.

 

Team LoRaMug werkte aan een intelligente koffiekop die via het LoRa netwerk verbonden is met de wereld. De koffiekop geeft aan wanneer de koffie de perfecte temperatuur heeft om gedronken worden. De verbinding met de cloud maakt het mogelijk om data over koffiegebruik en koffiedrinkgedrag te verzamelen en te delen.

 

Team Hawkeye ging met een drone en flitslicht aan de slag om daarmee een intelligente boevenverjager en verklikker te ontwikkelen. De drone gaat vliegen zodra een ongewenste gast het pand binnenkomt, er begint een lamp te flitsen en de drone maakt een foto van de boef die via de cloud verstuurd wordt. 

 

De teams hebben dag en nacht gewerkt, af en toe afgewisseld met een potje tafeltennis, darten en Netflixen. Met vier uurtjes slaap per nacht, voldoende koffie, koek, cola, chips, snoep en energydrinks wist iedereen productief te blijven en uiteindelijk een werkend prototype te presenteren. Dit ging natuurlijk wel gepaard met de nodige 'just before presentation stress', waarbij er van alles mis ging en niets meer werkte. Maar elk team bleek bestand tegen de stress, en na de nodige soldeer-acties in de laatste minuut bleek iedereen klaar te zijn.

 

 

 

De teams hebben hun prototypes aan elkaar gepresenteerd en we waren allen onder de indruk wat we voor elkaar hebben kunnen krijgen in zo'n korte periode, en hoeveel kennis is opgedaan over technieken als Lora, Azure, Amazon web services, Laravel, Arduino, NodeJS, Android etc.

 

 

 

 

Team JaPan ging er met de hoofdprijs vandoor, maar eigenlijk hadden alle teams een gedeelde eerste plaats moeten hebben voor inzet, uitvoering, betrokkenheid en plezier.

 

 

Volgend jaar weer!

 

Bekijk hier de vlog:

BewarenBewaren

Terug